De Haan - Het voormalige zorghotel Dunepanne, gelegen in de statige Concessiewijk van De Haan, krijgt een nieuwe bestemming als jeugdherberg. Het gebouw, dat eind mei 2024 definitief de deuren sloot vanwege het faillissement van de vzw Dunepanne, is onlangs aangekocht door HI Flanders, de organisatie die voorheen bekend stond als de Vlaamse Jeugdherbergcentrale​.

Transformatie naar jeugdherberg

De nieuwe jeugdherberg zal plaats bieden aan 125 gasten en is gepland om in het voorjaar van 2025 operationeel te zijn. Tom De Bruyckere van HI Flanders licht toe dat dit project aansluit bij de missie van de organisatie om jongeren toegang te geven tot betaalbare accommodaties en educatieve ervaringen. "Dit initiatief versterkt onze missie om jongeren te ondersteunen door hen toegang te geven tot betaalbare accommodaties en educatieve ervaringen," aldus De Bruyckere.

Gemeentelijke ondersteuning

De transformatie van Dunepanne wordt ook door de lokale overheid toegejuicht. Burgemeester Wilfried Vandaele van De Haan is enthousiast over de nieuwe invulling van het gebouw. "Dit is een product dat wij niet hebben in ons toeristisch aanbod. Mensen die op jonge leeftijd en op een betaalbare manier kennismaken met onze gemeente, zijn ambassadeurs voor het leven en komen hier zeker later terug," verklaarde Vandaele​.

Historische waarde van Dunepanne

Dunepanne, een gebouw met een rijke geschiedenis, ligt aan de rand van Park Potinière in De Haan. Het pand heeft jarenlang dienstgedaan als zorghotel, maar moest uiteindelijk sluiten vanwege financiële problemen en noodzakelijke renovaties die niet konden worden uitgevoerd. De aankoop door HI Flanders betekent een nieuwe toekomst voor het historische pand, waarin jongeren nu betaalbaar kunnen verblijven en genieten van de omgeving.

Toekomstplannen

Met de herbestemming van Dunepanne wordt niet alleen een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van het gebouw, maar ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het toeristische aanbod van De Haan. De jeugdherberg zal verschillende faciliteiten bieden om jongeren een comfortabele en educatieve ervaring te bieden, terwijl ze genieten van alles wat de Belgische kust te bieden heeft.